Çıkarım Sanatı
Trend

Sherlock Holmes Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Gerçek

Sherlock, 1887 yılında Arthur Conan Doyle tarafından yaratıldı. Holmes, şüphesiz ki dünya edebiyatının en ünlü dedektifi. Öyle ki Sultan II. Abdülhamid Han’ın bile dikkatini çekti. Peki ya, Sherlock’u ne kadar tanıyoruz?

sherlock holmes çıkarım sanatı

1- Sherlock’un adı Sherrinford’du

Arthur Conan Doyle, hikayesindeki dedektifin adını Sherrinford diye adlandırmıştı ancak sonrasında fikrini değiştirdi. Doyle, bir kriket hayranıydı. Ayrıca kendisi de bir kriket oyuncusuydu. Doyle, muhtemelen bu ismi kriket oyuncularından esinlendi.

2- John Watson neredeyse Ormond Stacker olarak adlandırılacaktı

Londra Müzesi’nde her iki karakterin de çok farklı isimlere sahip olabileceğini öne süren notlar mevcut.

3- İlk Sherlock Holmes Romanı Bir Fiyaskoydu

Dedektifimiz, 27 yaşındaki yazarımız Doyle tarafından sadece üç haftada yazılan A Study In Scarlet adl romanıyla çıkış yaptı. Doyle, Edinburgh Üniversitesi’ndeki öğretim görevlisi olan Dr. Joseph Bell’den esinlenerek bu kitabı yazmıştır. Diğer önemli etki ise Edgar Allan Poe’nun kurgusal dedektifi C. Auguste Dupun’di. Doyle bu kitabı Portsmouth’da zor durumdaki bir doktorun ameliyatı sırasında yazdı. Birçok yayıncı romanı yayınlamayı reddetti. Sonunda Beeton’un Noel Yıllığı’nda yayınlandı. İyi satmadı ve çok iz bırakamadan battı.

4- Benekli Kordon, en popüler Sherlock Holmes Hikayesidir

Benekli Kordon (The Speckled Band), sadece Doyle’un favorisi olarak kalmadı. Ayrıca okuyucu anketlerinin en başını çekiyor.

arthur conan doyle sherlock türkçe
Arthur Conan Doyle

5- Sultan II. Abdülhamid Han Bir Sherlock Holmes Okuyucusuydu

Sultan II. Abdülhamid Han, bir Sherlock Holmes hayranıydı. Kendisi Doyle’un kitaplarının ilk çevirilerini yaptırdı. Ayrıca Doyle’u İstanbul’a çağırarak Mecidiye Nişanı verdiği söylenmektedir.

6- Sherlock Holmes Geyik Avcısı Şapkası Takmamıştı

Geyik avcısı şapkası giyen ünlü Holmes imgesi, 1891’den itibaren Strand dergisinde yayınlanan kısa öykülere eşlik eden ünlü görüntülerin bir ürünüdür. Sherlock , dünya çapında bir sansasyon haline gelmeye başladığında hikayeler ortaya çıkmaya başladı. Örnekleri çizen Sidney Paget, dedektif kır evlerinde ve küçük kırsal köylerde gizemleri araştırmak için ülkeye gittiğinde Holmes’un geyik avcısı giymesini sağladı. Ancak çoğu insan, dedektifin her zaman bir vakayı araştırmak için şapka taktığını düşünüyor.

7- Sherlock Holmes, En Çok Filme Alınan Kurgusal Karakter Değil

Bu istatistiğe insan olmayanları ya da kısmi insanları dahil ederseniz değil. Drakula’nın 239 kez filme alındı. Ancak Drakula yarı insan yarı vampir olduğundan ötürü, Sherlock en çok filme alınan insan karakteridir.

sherlock holmes bilgi

8- Sherlock Holmes Müzesi 221b Baker Street’te Değil

Londra’daki Sherlock Holmes Müzesi hikayedeki meşhur adres “221b” adresinde olduğu bilinse de müzenin binası resmi olarak 239 numaradadır.

9- Holmes’un IQ’su 190

En azından John Radford’un The Intelligence of Sherlock Holmes ve Three-Pipe Problems adlı kitabında tahmin ettiği şey budur. Einstein IQ’su 160 iken ortalama IQ 90 ile 110 arasındadır.

sherlock holmes bilgi

10- Kraliçe Victoria da Bir Sherlock Hayranıydı

Victoria, Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi ve Hindistan İmparatoriçesi’ydi. Bruce Partington Planları hikayesinde, Sherlock hizmetlerinden dolayı Kraliçe Victoria ile buluşmaya davet edilir ve zümrüt bir taç takdim edilir.

Çıkarım Sanatı Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu