Hayata Dair
Trend

İyi Bir Sohbet Başlatmak İçin 7 Öneri

Sohbet etmek, iletişim kurmak ve bir şeyler paylaşmak biz insanlar için kaçınılmaz bir gerçektir. İstesek de istemesek de etrafımızdaki insanlarla ortak bir çatı altında birliktelik sağlamak zorundayız. Bu birlikteliğe elbette sohbet etmek de dahil.

Bazen sohbetler, yeni fikirler ve bakış açıları doğurur. Ayrıca yeni arkadaşlar edinmemizi ve sosyal çevremizi genişletmemizi sağlayabilir. Bu durumlar ise hayatımızın geri kalanını etkileyebilecek potansiyele sahip olabilir. Şimdi bu konuyu “Derdini söylemeyen derman bulamaz” sözü üzerinde daha detaylı inceleyelim. Bu sözde, bir insan derdini başkalarıyla paylaştığında, paylaştığı kişilerin derdine çözüm bulabileceğinden bahsediyor. Benzer durum herhangi bir sohbet içerisinde geçerli olabilir. Sohbet etmek, derdi olmadığını düşünen bir insana onlarca derdi olduğunu idrak ettirebilirken yaşanılan anı da güzelleştirip karşınızdaki insan ya da insanlarla arkadaşlığınızı, dostluğunuzu ya da herhangi bir ilişkinizi perçinleyebilir. Şöyle bir durup baktığımızda iyi bir sohbetin yerini ne tutabilir? Sohbet değil midir uzun yolu çekilir hale getiren, ortamdaki mutsuzluğu mutluluğa çevirebilen?

Her insanın kendine has bir tarzı, huyu ya da özelliği olsa da işte senin için sohbet başlatmak için öneriler!

Sohbet Başlatmak

1- Dinleyin

İyi bir sohbete giden yol, iyi bir dinleyici olmakta geçiyor. Elbette ki bu durum her iki taraf için de geçerli. Sohbetin temel kaynağı konuşmak olduğu için konuşulanların karşıdaki kişi ya da kişiler tarafından iyice dinlenilmesi oldukça önemli. Çünkü o anda konuşan kişi, ağzından çıkan sözcüklere önem verildiğini hissettiği takdirde sohbeti daha güzel kılmak adına birkaç adım atabilir. Her iki taraf da birbirini dinlediğinde ise ortaya karşılıklı, sağlıklı ve güzel bir sohbet ortaya çıkıyor. Aksi takdirde ise iki tarafında birbirini anlamadığı, bitse de kurtulsak denilen cinsten kısır sohbetler oluşuyor. Bu nedenle, sohbet içerisinde hem kendinin hem de karşındakinin iyi bir dinleyici olup olmadığını sorgulamanda fayda var.

2- Karşındakine Umursandığını Hissettir

Çoğu insan doğumundan itibaren ilgi ve alakayla gelişiyor ve büyüyor. Haliyle ilgi görmek bir alışkanlık haline geliyor. İlgi yokluğunda ise bu eksiklik bir hayli hissediliyor. Sakın yanlış anlamayın. “İlgi Köpekliği” başlığı altında, doyumsuz ilgi arayan insanlardan bahsetmiyorum. Ailesinin, çevresinin, muhatap olduğu kişinin ona odaklanmasından, zaman ayırmasından bahsediyorum. Nitekim, bu ilgi durumu sohbet sırasında da geçerli. Karşımızdaki kişi ya da kişiler haliyle umursanmak ve bunu hissetmek ister. Bu madde her ne kadar “ben zaten onu umursuyorum” gibi görünse de en büyük yanılgıya düşülen konulardan birisidir. Bu nedenle, karşımızdaki kişi ya da kişilerin umursandığını anlayıp anlamadığını çözümlemek gerekiyor.

sohbet başlatmak için öneriler

3- Eğlenceli Ol

İkinci paragrafta bahsettiğim gibi, sohbet gergin ya da durgun bir ortamı neşelendirebilir. Bu nedenle, sohbete dahil olan kişilerin eğlenceli bir kişiliğe sahip olması önemli bir etmendir. Gülme ağrı kesici olarak bildiğimiz endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Haliyle gülmeyi herkes sever ve etrafında kendisini güldürebilecek, eğlendirebilecek birilerini arar. Bu ve benzeri nedenlerden ötürü mizah yeteneğini arttırıp daha eğlenceli bir kişiliğe sahip olmayı deneyebilirsin. Bunu sadece çevrendeki kişiler için değil, kendin için de yapmalısın. Gülmek, depresyon ve stresten uzak durmak için doğal yöntemlerden birisi. Elbette ki gülmenin de sınırını korumak lazım.

eğlenceli olmak

4- Ani Yargılamadan Çekinin

Yaşanılan olaylar, her zaman göründüğü gibi değildir. Bu durumu, her olgun insan en az birkaç kez tecrübe etmiştir. Bir kişinin “6” gördüğünü, sen “9” olarak görebilirsin veyahut herhangi bir dert kişinin kendisine büyük ve zorlu gelebilir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı, özellikle birisiyle iletişim halindeyken ani yargılamalardan kaçınmalısın.

sohbet

5- İnsanların Her Zaman Seninle Aynı Fikirde Olacağını Varsayma

Herkes kendi özelinde ayrı bir birey olduğu için kararları da bu doğrultuda farklı olabilir. Yani, birçok konuda anlaştığın bir kişiyle bile birkaç konuda çelişebilirsin. Sohbet içerisinde bu çeliştiğin birkaç konuyu savunanlar hakkında ileri geri konuşursan gergin bir ortam oluşturabilirsin. Başka bir senaryo ise, karşı tarafın hiç ses çıkarmadığı dinlemeye devam ettiği ama sessiz düşman olduğu durumdur. Bu durum genellikle karşı tarafın ilişkiyi soğutarak bitirmesiyle sonuçlanır. Hatta o kişi neden benimle artık konuşmuyor sorusuna da cevap olabilir. Bu nedenle, konuşulan konu hakkında karşı tarafın düşüncelerini öğrenmeden varsayımlarda bulunmak çoğu zaman kötü sonuçlanabilir.

sohbet başlatmak için öneriler

6- Kendini Açık ve Dürüst Bir Şekilde İfade Et

İnsanlar samimiyetsizliği oldukça kolay anlayabilirler. Bu hissiyata kapıldıklarında ise karşısındaki kişiye daha az güvenmeye başlarlar. Sonrasında ise istemli ya da istemsiz bir şekilde uzaklaşırlar. Bu nedenle, bilinçli bir şekilde kendini açık ve dürüst bir şekilde ifade etmeyi alışkanlık edinmek sana fayda sağlayacaktır.

“Her zaman doğruyu söyle; ne dediğini hatırlamak zorunda kalmazsın.”

-Mark Twain

Mark Twain’in de dediği gibi, doğruyu söyleyelim ki ne dediğimizi hatırlama zahmetine girmeyelim. Hatta zahmetten de ziyade kimseyi yalanlarımıza alet etmeyelim.

7- Gündemi Takip Edin

Güncel olayları takip etmek, herhangi bir sohbet başlatmak için en basit yöntemlerden birisi. İllaki her konuyu derinlemesine araştırmana gerek yok. Sohbet içerisinde o konu hakkında kendini biraz da olsa ifade edebilmen, “ben de buradayım” diyebilmen oldukça yeterli. Bunun yanı sıra etrafımızda olup bitenler hakkında bilgi edinmek, farkındalığını oldukça arttıracak bir aktivite. Gündem hakkında bilgi sahibi olman, sohbetlerde arkadaşların tarafından tercih edilmene ve bir durum ile karşılaşıldığında bakış açına ihtiyaç duyulmasına sebep olabilir.

Bonus- Zorlamayın

Konuşmak istediğiniz bir kişiyle konuşamadığında, tekrar tekrar konuşabilmek için üstün çaba göstermemelisin. Elbette ki kendini gösterebilirsin ve arzunuzu dile getirebilirsin ancak kendinizden ödün vermemelisin. Duygular aracılığıyla “zorlamak” hatasına düşebilirsin ancak idrak etmek gerekir ki zorla güzellik olmuyor. Ayrıca dünyanın sonu değil ya? Bugüne kadar birçok kişiyle iyi ya da kötü iletişim kurdun. Birçok yeni kişiyle de iletişim kurmaya devam etmemen için bir sebep yok. Bu nedenle, baskın olarak tek taraflı çabaladığını hissettiğinde aynı yerde zorlamak yerine geri çekilip büyük resmi görmeyi ve yeni arkadaşlıklar, dostluklar denemeyi ihmal etme. Sağlıcakla kal!

sohbet başlatmak için öneriler
sohbet başlatmak

( Karşındaki Kişinin Yalan Söylediğine Dair 7 Belirti )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu